Voiko fätti olla fitti? Tutkimuksen mukaan ylipaino on aina terveysriski

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Lihavuus kielii kehon normaalia suuremmasta rasvakudoksen määrästä, joka on kertynyt elimistöön liian vähäisen energiankulutuksen takia. Ihmisten tulisi kuitenkin kiinnittää painoindeksiä enemmän huomiota kehon koostumukseen, terveyteen ja hyvinvointiin.

European Heart Journal on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan ylipaino on aina riski sydämen toiminnalle ja terveydelle, vaikka muut riskitekijät olisivat alhaisia. Tutkimusta varten analysoitiin 520.000 ihmisen terveyttä ja painoindeksiä 12 vuoden ajan.

On tiedossa, että korkea verensokeri, korkea verenpaine, suuri vyötärönympärys ja huonot kolesteroliarvot tuplaavat riskin sairastua sydänsairauksiin. Tutkimuksen mukaan jo lievä ylipaino nostaa sairastumisriskiä normaalipainoisiin verrattuna, vaikka muut riskitekijät eivät olisikaan vielä aktiivisena kehossa.

Painoindeksiä ei voi käyttää suoranaisesti lihavuuden tai laihuuden arviointiin, sillä siihen vaikuttavat myös ruumiinrakenne ja lihaksikkuus. Jos kuitenkin käytetään painoindeksiä suuntaa-antavana mittarina ylipainoisuudelle, on lievästi lihavilla 26 prosenttia suurempi todennäköisyys sairastua sydänsairauksiin kuin normaalipainoisilla.

Merkittävästi lihavien ihmisten riski on tutkimuksen mukaan kohonnut 28 prosenttia normaalipainoisia suuremmaksi. Tutkimus painottaa, että vaikka ylipainoinen olisikin tällä hetkellä terve, joutuu hän tulevaisuudessa kärsimään sydänsairauksista muita todennäköisemmin.