Lemmikille jutustelu on merkki ihmisen älykkyydestä

Ohhoh! Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet lemmikkien omistajat juttelevat rakkaille eläinystävilleen. Eläimelle jutustelu tapahtuu yleensä korkeammalla ja kevyesti lapsellisella äänensävyllä, mikä saattaa saada tilannetta sivusta seuraavat ihmiset hämmentymään. Heidän ei kuitenkaan tulisi hämmästellä negatiivisesti koiranomistajia vaan ihailla heidän älykästä käytöstään.

Antropomorfismissa tutkitaan ihmisen käyttäytymistä esimerkiksi jumalaa, eläintä tai muuta asiaa kohtaan. Antropomorfismia tutkiva Chicagon yliopiston professori Nicholas Epley on kertonut Quartz-sivuston mukaan, että eläimille puhuminen on merkki ihmisten uniikista älykkyydestä, jota muilla eläinlajeilla ei ole.

Samasta älykkyydestä kertoo satunnainen kasveille puhuminen tai esimerkiksi tietotekniikan ääneen käskyttäminen. Tällaista ominaisuutta pidetään lasten käytöksessä normaalina leikkinä, mutta aikuisten kohdalla moni ajattelee muille kuin ihmisille puhumisen olevan lapsellista.

Ihmisillä on tapana luoda suhde kaikkeen ja nimetä lemmikkien lisäksi esineitä, kulkuneuvoja ja esimerkiksi kasveja. Ihmiset arvioivat jatkuvasti mitä toinen ajattelee, haluaa ja tuntee. Ihmisten välinen suhde syntyy aina keskustelemalla, mutta toisinaan ihmiset vahvistavat suhteitaan muihinkin kuin ihmisiin puhumisen avulla.

Kyky luoda suhteita ja tunnistaa eläinten ja asioiden luonne ja mieli kertoo Epleyn mukaan ihmisten älykkyydestä. Koirille ja muille lemmikeille puhuminen ei siis suinkaan ole tyhmyyttä tai lapsellisuutta vaan osoitus siitä, että kyseinen ihminen on erityisen älykäs.