Auringonpurkauksia saapuu maahan – voivat vaikuttaa ihmisten mielialoihin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Auringossa tapahtuvat hiukkaspurkaukset näkyvät Maassa revontulina ja sähkölaitteiden häiriötiloina. Tiedemiesten mukaan voimakkaat aurinkosoihdut voivat vaikuttaa myös ihmisten mielialoihin.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Auringon koronassa tapahtui maanantai-iltana roihun laukaisema massapurkaus, joka saapunut Maahan. Energialla ladatut aurinkomyrskyt vaikuttavat sähköisiin järjestelmiin, tietoliikenteeseen, navigointijärjestelmiin, satelliittien toimintaan ja sähkönsiirtoverkkoihin. Voimakkaimmat aurinkomyrskyt voivat lamauttaa kokonaisten kaupunkien sähköverkkoja.

Olisi hullunkurista ajatella, etteivät tällaiset roihupurkaukset vaikuttaisi myös ihmisiin ja heidän hyvinvointiinsa. Geomagneettiset häiriöt voivat ilmetä ihmisillä mielialanvaihteluina tai unihäiriöinä. Osa tuntee olonsa jopa kaaottiseksi.

The Washington Timesin mukaan aurinkopurkaukset voivat sekoittaa sisäisen kellon sekä aiheuttaa päänsärkyä, sydämentykytyksiä, väsymystä ja huonovointisuutta. Lisäksi ihmisten keskittymiskyky voi kärsiä hiukkaspurkausten saapuessa maahan. Toisin sanoen jos olet tavattoman väsynyt, voit syyttää tästä parhaillaan Maahan saapuvia massapurkauksia.