Onko sängyssäsi luteita? Toimi heti näin

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sänkyvaatteet kannattaa puhdistaa säännöllisesti, koska niissä voi pesiä monia erilaisia lutikoita. Tutkijoiden mukaan lutikoiden tunnistaminen on hyvin tärkeää, koska niistä ei enää pääse yhtä helposti eroon pelkillä kotikonsteilla.

Women’s Health -sivusto kertoo tutkijoiden saaneen selville, että sängyssä esiintyvät lutikat ovat kehittyneet niin, että osalle lajikkeista on kasvanut hyvin paksu kuori. Ne pystyvät nykyään taistelemaan monia hyönteismyrkkyjä vastaan, minkä vuoksi niistä on entistä vaikeampaa päästä eroon.

Jos huomaat herätessäsi kehossasi pieniä punaisia tai kutisevia puremajälkiä, on sänkysi hyvin todennäköisesti luteiden asuttama. Myös patjan reunoissa ja lakanassa näkyvät pienet ruskeat pisteet ovat merkki luteista, sillä pienet pisteet ovat luteiden ulostetta.

Voit yrittää poistaa luteita itse pakastamalla lakanat tai pesemällä ne 60 asteessa. Mikäli ongelma ei tällä poistu, tulisi kääntyä luteihin suunnattujen myrkkyjen puoleen ja kysyä neuvoa hyönteistorjunnan ammattilaisilta.