Huolestuttava tutkimustulos: Kosmetiikan parabeenit vahingoittavat spermaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kerroimme hiljattain, että tiedemiehet ovat ovat ilmaisseet huolensa miesten siemennesteen laadun huonontumisesta maailmanlaajuisesti. Tuoreen raportin mukaan siittiöiden määrä on puolittunut kuluneen 50 vuoden aikana. Yhtenä tekijänä pidetään kemikaaleja.

Journal of Occupational and Environmental Medicine -julkaisussa on esitelty tutkimus, jonka mukaan kosmetiikassa yleisesti käytetyt parabeenit heikentävät sperman laatua. Tutkijat analysoivat 325 miehen siemennesteessä olevia muutoksia. He kaikki olivat hakeutuneet hedelmöitysklinikalle Puolassa.

Tulosten perusteella miesten siemennesteen laatu oli sitä heikompi, mitä enemmän heidän virtsastaan löytyi parabeeneja, eli kosmetiikassa yleisesti käytettyjä säilöntäaineita. Etenkin butyyliparabeenin todistettiin muokkaavan miesten siittiöiden DNA-rakennetta.

Parabeenit toimivat hormonaalisten haitta-aineiden tavoin, ja ne häiritsevät hormoniprosessia tai aiheuttavat jopa epätoivottua hormonitoimintaa. Tämä voi vaikuttaa testosteronipitoisuuksiin ja siittiöiden tuotantoon, jotka puolestaan voivat tuottaa ongelmia lapsen saamisessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan parabeeneja käytetään kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa säilöntäaineena. Niitä käytetään yleisesti shampoissa, kosteus- ja muissa voiteissa, hammastahnassa, deodoranteissa ja lääkkeissä.

Parabeeneja käytetään säilöntäaineina myös joissakin ruoissa. Sperman heikko laatu voi puolestaan johtua kemikaalien lisäksi myös torjunta-aineista, lihavuudesta, tupakoinnista, stressistä, ruokavaliosta tai jopa television liiallisesta katselusta.