Lopullinen päätös: United Airlines sai poistaa matkustajan lennolta

Matkailu Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Amerikkalainen lentoyhtiö United Airlines nousi huhtikuussa otsikoihin, kun vartijat poistivat tohtori David Daon väkivaltaisesti yhtiön ylibuukatulta lennolta. 69-vuotiaalta mieheltä murtui kahakassa nenä ja kaksi hammasta.

Liittovaltion virasto on päättänyt, että lentoyhtiötä vastaan ei voi nostaa korvausvaatimuksia tai oikeusjuttua. Viraston tekemien tutkimusten mukaan United Airlines ei ole rikkonut ihmisoikeuksia tai ylibuukattuja lentoja koskevia säädöksiä poistaessaan yhtiön matkustajana olleen David Daon ja hänen vaimonsa lentokoneesta keväällä.

Matkustajat poistettiin koneesta, koska yhtiön lentohenkilökunnan oli päästävä Chicagosta Louisvilleen seuraavaksi aamuksi töihin. United Airlines sai runsaasti negatiivista julkisuutta matkustamossa kuvatun videon levittyä medioissa ja netissä.

United Arilinesin arvo laski kohun myötä 1,3 miljardia euroa. Yhtiön toimitusjohtaja Oscar Munoz julkaisi virallisen anteeksipyynnön tapauksen vuoksi vasta arvon laskemisen jälkeen.

Munoz kertoi ottavansa vastuun tapauksesta ja totesi, ettei kenenkään pitäisi joutua samalla tavalla kaltoinkohdelluksi. Toimitusjohtajan anteeksipyyntö tuli päiväkausia liian myöhään, koska aiemminkin negatiivisissa merkeissä usein otsikoissa olleen lentoyhtiön maine oli jo mennyttä.