Miehen elimistöstä poistettiin suuri virtsakivi – kokoa kuin 10 kananmunalla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisen virtsateihin voi muodostua kovia kappaleita esimerkiksi ruokavalion johdosta. Kivuliaita tukkeumia kutsutaan virtakiviksi. Eräältä kalifornialaiselta mieheltä löydettiin 770 gramman painoinen virtsakivi.

The New England Journal of Medicine -niminen tiedejulkaisu on esitellyt potilaskertomuksen, jossa 64-vuotiaan miehen kehosta on poistettu aikuisen miehen kämmenen kokoinen virtsakivi. Kivi oli pituudeltaan 12 senttimetriä, leveydeltään 9,5 senttimetriä ja korkeudeltaan 7,5 senttimetriä. Mies oli kärsinyt virtsaamiseen liittyvistä kivuista muutaman päivän ajan ennen kuin hakeutui lääkärin vastaanotolle.

Miehen virtsateistä löydettiin kaksi kiveä. Pienempi virtsakivi oli virtsajohtimissa ja suurempi virtsarakossa. Perintötekijät ja elintavat vaikuttavat virtsakivien syntymiseen. Esimerkiksi ruokavalion runsas kalsium, D-vitamiini ja C-vitamiini altistavat virtsakivien muodostumiselle. Osa sairauksista muodostaa myös kovia kappaleita virtsateihin, Duodecimin terveyskirjasto opastaa.