Iltapalan ajankohta vaikuttaa painoon – tutkija selvitti parhaan hetken

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yksi dieetti ei sovi kaikille. Ihmiset voivat löytää itselleen parhaimman tyylin painonhallintaan esimerkiksi ravintoterapeutin luona käymällä. Yksi keino saattaa kuitenkin toimia laihduttamisessa takuuvarmasti: Ruoka-aikojen yhdistäminen sisäiseen kelloon.

Bostonilaisessa Women’s Hospitalissa on tutkittu unirytmien ja ruokatottumusten vaikutuksia toisiinsa. Tutkimuksessa analysoitiin 110 opiskelijanaisen painonmuutoksia sekä nukkumistottumuksia. Lisäksi vertailtiin naisten ruokailurutiineja. Tulosten perusteella mitä lähempänä nukkumaanmenoaikaa naiset söivät iltapalan, sitä enemmän heidän rasvaprosenttinsa oli.

Tutkimuksen mukaan iltapala tulisi syödä kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta elimistö ehtisi sulattaa ruokaa, eikä kehoon olisi muodostunut vielä liikaa melatoniinia. Toisin sanoen, mikäli käy yöunille kymmeneltä illalla, tulee iltapala syödä jo kahdeksalta. Tärkeintä on kuunnella omaa sisäistä kelloa ja sovittaa ruokailut siihen sopivaksi.