Yrittäjän tuskastui Suomen sääntöviidakkoon: ”Mitä kun en enää jaksa?”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Pari viikkoa sitten jaoimme Staran Facebookissa yrittäjä Lauri Turtolan sosiaalisessa mediassa julkaiseman kirjoituksen, josta muodostui nettihitti. Sitä on jaettu parissa viikossa lähes 6.000 kertaa ja tykätty yli 14.000 kertaa. Määrät ovat poikkeuksellisia, mutta niin on kirjoituskin.

Turtola purkaa nimittäin kirjoituksessaan ihan aiheellisesti tuntojaan yrittäjien kohtelusta Suomessa otsikolla ”Mitä sitten kun mitta täyttyy?”. Kahdeksan vuotta yrittäjänä toiminut mies kertoo työllistäneensä ihmisiä ja tarjonneensa heille elannon ja toimeentulon sekä maksaneensa veroja ja tuottaneensa palveluja. Tämä on kuitenkin edellyttänyt merkittävästä ja kalliista byrokratiasta selviytymistä.

– Vuosien varrella olen maksanut myös verovaroin rahoitetuille viranomaisille tuhansia ja tuhansia euroja erilaisia maksuja. On tarkastettu jääpalat. Lasku tuli. Tarkastettu salaatti. Lasku tuli. Palotarkastaja käy säännöllisesti. Lasku tulee. Terveystarkastaja, alkoholitarkastaja, työsuojelutarkastaja, gramextarkastaja ja ties mitä. Lasku tulee kyllä, Lauri Turtola kirjoitti.

Viranomaisten laskutukset eivät päättyneet vielä edellä mainittuihin, sillä viranomaisten lupia, tarkastuksia ja maksuja riittää loputtomiin.

– Jazzien aikaan laajensin viikoksi terassin. Hain rakennusluvan. Lasku tuli, tarkastaja ei. Kuten myös anniskelualueen laajentamisesta. Lasku. Työsuojelutarkastaja vaati muutoksia tuhansien edestä. Henkilökunnan parhaaksi. Tosin ketään ei kokenut tarvitsevansa lukittavia vaatekaappeja, eivätkä ne tänä päivänäkään ole olleet ikinä lukossa.

Hallitus on puhunut jo vuosien ajan korulauseita sääntöviidakon ja turhan byrokratian karsimisesta, mutta lupaukset ovat jääneet juhlapuheisiin. Moni yrittäjä on päättänyt lopettaa toiminnan ja moni on siirtänyt yrityksensä Viroon. Nykyinen tilanne on monille Suomessa vielä toimiville yrittäjille kestämätön.

– Mitä kun en enää jaksa? Olen ottanut omakotitalon verran lainaa luodakseni itselleni työpaikan ja työllistääkseni ihmisiä. Rikkaaksi en ole tullut, ja lainaakin on vielä. Eikö maksamiini veroihin sisälly viranomaispalvelut? Miksi maksan silti laskuja palveluista joita en halua? Miksi virkamiehen työ on otettava vastaan, sitä ei voi kyseenalaistaa ja miksi vaatimukset perustuvat tulkintoihin? Miksi minä en sitten saa tulkita niitä?

Turtola korostaa, ettei kohdista turhautumistaan yksittäisiin virkamiehiin, vaan järjestelmään. Suomi sääntelee hänen mukaansa itsensä hengiltä yrittäjien kustannuksella.

– Joskus tuntuu että jos vaan laittaisi ovet kiinni ja lopettaisi. Periköön pankki velkansa. Mutta mitä mun työntekijät tekisi? Entä vaimo ja perhe? Turtola pohtii.