Identtisistä kaksosista ongelmia iPhonelle? Ei ehkä erota toisistaan

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Apple esitteli taannoin tulevaa iPhone X -puhelintaan, jonka puhutuimpiin ominaisuuksiin kuuluu Face ID -kasvontunnistus. Sen myötä puhelimen lukituksen voi poistaa sormenjäljen tai pääsykoodin sijaan kasvojensa avulla.

Apple vakuuttaa käyttäjän kasvot 30.000 kohdasta kartoittavan Face ID:n olevan turvallinen hakkeroinnilta. Ongelmia saattaa kuitenkin koitua identtisten kaksosten kasvoista. Kasvontunnistus ei ehkä pysty erottamaan geneettisesti samankaltaisten kaksosten kasvoja toisistaan. Näin ollen identtisillä kaksosilla olisi mahdollisuus päästä luvatta käsiksi toistensa puhelimen tietoihin.

– Koska kasvontunnistus perustuu visuaaliseen hahmontunnistukseen, se ei voi luotettavasti erottaa identtisiä kaksosia. Jos vanhemmilla on vaikeuksia erottaa kaksosia toisistaan, tulee se olemaan vaikeaa myös kasvontunnistusalgoritmille, valvontatekniikkaan erikoistuneen Tend-yhtiön toimitusjohtaja Herman Yau spekuloi.

Lontoon yliopiston turvallisuusalan tutkija Steven Murdoch uskoo Face ID:n olevan sormenjälkitunnistusta turvallisempi. Poikkeustapauksiakin saattaa kuitenkin ilmetä.

– Läheistä sukua olevilla ihmisillä on todennäköisesti saman näköiset kasvot kuin saman näköiset sormenjäljet, Murdoch toteaa Huffpost-sivustolle.