Koulupäivien pitäisi alkaa myöhemmin – teinit tarvitsevat enemmän unta

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

On tutkittu, että jatkuvassa univajeessa elävät ihmiset ovat todennäköisemmin ylipainoisia. Normaalipainoa havittelevien aikuisen tulisi nukkua joka yö vähintään 7-9 tuntia. Nukkumaanmenoajat vaikuttavat lapsuudesta saakka ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen, minkä vuoksi tutkija Kyla Wahlstrom onkin sitä mieltä, että teini-ikäisten tulisi aloittaa koulupäivänsä myöhemmin.

Aiempien tutkimusten perusteella on huomattu, että lasten säännöllisellä unirytmillä ja riittävällä nukkumisella on kauaskantoisia vaikutuksia. Varsinkin teini-iässä olevat nuoret joutuvat todella taistelemaan itsensä aina aamuisin ylös sängystä, minkä jälkeen he vaappuvat väsyneinä kouluun. Tämä ei ole Wahlstromin mukaan hyvä asia.

Teini-ikäiset lapset tarvitsevat joka yö unta kahdeksasta tunnista 10 tuntiin saakka, mutta vain harva nukkuu niin pitkiä yöunia. Wahlstrom on kertonut Daily Mail -sivustolle, että vaarallisimpia nuorten terveydelle ovat varsinkin sellaiset koulupäivät, jotka alkavat jo kahdeksan aikaan aamulla.

Osa lapsista joutuu varhaisina koulupäivinään heräämään jo kuudelta. Tämä tarkoittaa sitä, että kahdeksan tunnin yöunet vaatisivat sitä, että silmät olisivat rauhallisesti kiinni jo kymmenen aikaan illalla. Nuoria on kuitenkin hyvin vaikeaa saada nukkumaan näin varhain. Siitä huolimatta, että osa painaisikin päänsä tyynyyn kymmeneltä, yöunet jäävät vielä kaksi tuntia vajaiksi kymmentuntisista yöunista.

Teini-ikäisten suuri unentarve johtuu kasvamisesta ja hormoneista. Alle kahdeksan tunnin yöunilla on kauaskantoisia negatiivisia seurauksia nuorten elämässä. 20 vuotta teini-ikäisten unta tutkinut Wahlstrom on huomannut, että univajeen kanssa eläneet teini-ikäiset aloittavat todennäköisemmin huumeiden käytön, tupakan polton ja alkoholin juomisen. He kokevat myös huomattavasti enemmän masennuksen oireita ja tuntevat olonsa surulliseksi ja toivottomaksi.