Epäterveellinen ruoka tappaa – syyllinen jopa 20 prosenttiin ennenaikaisista kuolemista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Washingtonin yliopisto keräsi dataa ihmisten terveystiedoista jokaisesta maailman maasta. Eniten ennenaikaisia kuolemia aiheuttaa tupakointi. Toiseksi eniten merkitystä on ihmisten ruokavaliolla. Epäterveellisestä ruokavaliosta johtuvat terveysongelmat aiheuttavat noin 20 prosenttia ennenaikaisista kuolemista koko maailmassa.

Terveellisessä ruokavaliossa on täysjyvätuotteita, hedelmiä, kasviksia, pähkinöitä, siemeniä ja kalaa. Roskaruoat, einekset ja sokerilla tai suolalla kyllästetyt herkut aiheuttavat ihmisille korkeaa verenpainetta, ylipainoa ja kolesterolia. Lisäksi kakkostyypin diabetekseen sairastuminen on todennäköisempää, The Guardian uutisoi.

Lancetin lääketieteellisessä julkaisussa esitelty tutkimus korostaa, että ihmisten keskimääräinen eliniänodote on noussut. Sen sijaan ihmiset saattavat olla viimeiset elinvuotensa erittäin sairaita. Tutkijoiden mukaan terveysviranomaisten tulisi kiinnittää huomiota oikeanlaisen ruokavalion parempaan saatavuuteen ja epäterveellisen ruokavalion haittojen korostamiseen.