Miehellä ei ollutkaan keuhkosyöpää – lääkäri teki ällistyttävän löydön

Ohhoh! · Tim Isokivi

Kun Iso-Britannian Prestonissa asuvan miehen keuhkojen röntgenkuvasta löytyi jotain sinne kuulumatonta, pelkäsivät kaikki pahinta. Syövän sijaan miehen sairastelulle paljastui kuitenkin huomattavasti harmittomampi, mutta sitäkin erikoisempi syy.

47-mies oli kärsinyt pahasta yskästä ja vuoden kestäneestä huonovointisuudesta. Taannoin keuhkokuumeesta kärsineen ja tupakkaa polttavan poltilaan pelättiin sairastuneen syöpään, sillä röntgenkuva paljasti keuhkoissa sijainneen oudon massan.

Leikkauksessa massa paljastui kuitenkin joksikin muuksi kuin kasvaimeksi. Se oli Playmobil-lelusarjaan kuuluva pieni liikennekartio. Mies uskoo lelun joutuneen hänen keuhkoonsa noin 40 vuotta sitten.

– Potilas muisti saaneensa Playmobil-setin lahjaksi täyttäessään seitsemän vuotta. Hän uskoo sisäänhengittäneensä leluliikennekartion pian sen jälkeen, lääkäri kirjoitti BMJ Case Reports -julkaisussa.

Ei ole harvinaista, että lapset hengittävät vahingossa keuhkoihinsa pieniä esineitä. Huomattavasti harvinaisempaa on se, että asiaa ei onnistuta huomaamaan vuosikymmenien aikana.