Haluatko syödä vähemmän lihaa? Näissä kasviksissa on paljon proteiinia

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Proteiinipitoisia ruokia ajatellessaan monelle tulee ensimmäisenä mieleen jokin eläinkunnan tuote. Useimmat ihmiset saavatkin proteiininsa ruokavaliossaan pääasiallisesti lihasta, mutta kasvissyöjien tulee ottaa hieman enemmän selvää muista proteiinin lähteistä.

Moni kasvissyöjä turvautuu soijatuotteisiin ja erilaisiin pavuista tehtyihin elintarvikkeisiin, jotka muistuttavat koostumukseltaan lihaa kuten kylmähyllystä löytyvä härkis. Proteiinia löytyy kuitenkin myös monista kasviksista ja vihanneksista enemmän kuin moni tietää.

Ravintoneuvoja Emily Gilbert kertoi Women’s Health -sivustolle parhaat kasvikset, joilla on korkea proteiinipitoisuus. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa herneet, pinaatti, keitetty peruna, parsakaali, ruusukaali ja maissi. Näiden puoleen Gilbert neuvoo kääntymään mikäli lihan korvaajaa haluaa ateriassaan miettiä.

Nainen kuitenkin muistuttaa, että kasvisten sisältämä proteiini on erilaista kuin lihassa oleva proteiini. Kasviperäisessä proteiinissa ei ole kaikkia tarvittavia aminohappoja, joita lihassa on. Tämän vuoksi kasvisruoan yhteydessä tulisi nauttia myös aina jotakin täysjyvätuotteita.