Tutkija vahvisti: ”Olut tekee ihmisen onnelliseksi!”

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Oluesta tulee usein hyvä olo ja asiat tuntuvat luistavan. Tämän tietävät monet jo omakohtaisesta kokemuksesta, mutta nyt se on todistettu myös tutkijoiden toimesta. Saksassa Friedrich-Alexander-Universität -ylipiston, eli FAUn, tutukijat selvittivät, mitkä yhteensä 13.000 elintarvikekomponentista vaikuttavat eniten aivojen mielihyväkeskukseen.

Ruoka-ainesten kärkipäähän sijoittui oluesta ja maltaasta löytyvä hordeiini. Hordeiini stimuloi aivojen D2-dopamiinireseptoreita. Vaikutus saattaa olla jopa pidempiaikainen kuin varsinaisten dopamiinien tapauksessa, sillä hordeiini vaikuttaa reseptoreihin eri tavalla. Oluen mielihyvävaikutus ei siis perustu pelkästään sen sisältämään alkoholiin.

Scientific Reports -julkaisussa julkaistu tutkimus ilmestyi sopivasti Oktoberfest-olutfestivaalin lähestyessä. Tutkimustuloksesta huolimatta on kuitenkin syytä pitää mielessä, että oluen juomisella on myös riskinsä. Oluen, kuten muidenkin alkoholijuomien liikakäytöllä, on myös vakavia haitallisia terveysvaikutuksia.