Nämä pienet aamutoimet vaikuttavat merkittävästi päivääsi

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Osa ihmisistä herää aamuisin aina virkeänä ja täynnä energiaa. Osa taas haluaisi torkuttaa loputtomiin ja päättää nousta sängystä vasta silloin kun töihin ajoissa ehtiminen on enää minuuteista kiinni. Aamurutiinit vaikuttavat päivän kulun lisäksi myös siihen miten keho alkaa toimimaan.

Women’s Health -sivuston mukaan tietyt tavat alkavat kerryttämään vyötärölle ylimääräistä, minkä vuoksi omiin aamuihin tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Ihmisille puhutaan jatkuvasti esimerkiksi unen tärkeydestä, mutta myös liian pitkät yöunet ovat haitalliset terveydelle. Tutkimusten mukaan yli kymmenentuntisia yöunia nukkuvat ihmiset ovat riskiryhmässä ylipainon suhteen.

Ihmisten tulisi myös aamulla avata verhot, että luonnollinen auringonvalo pääsee tulvimaan ikkunoista sisälle. Aamuauringonvalolla on huomattu olevan laihduttavia vaikutuksia ihmisiin, mikä johtuu siitä, että valon säteet säätelevät ihmisten sisäistä kelloa ja käynnistävät aineenvaihdunnan.

Ihmisten ei tulisi jättää aamuisin sänkyään sotkuiseksi vaan pedata se. Tutkimusten mukaan sänkynsä petaavat ihmiset pitävät petaamista alitajuisesti hyvänä tekona, ja tekevät tämän pienen kotityön jälkeen suuremmalla todennäköisyydellä muitakin parempina pitämiään valintoja päivänsä suhteen niin liikunnan kuin ravinnonkin kannalta.