Jatkuva laihduttaminen hidastaa laihtumista – pidä taukoja dieetistä

Fitness Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmiskeho saattaa tarvita taukoja kalorien rajoittamisesta, jotta aineenvaihdunta ei heikkene. Tämä tarkoittaa sitä, että laihduttaminen tulisi tapahtua pitkällä aikavälillä ja siten, että ruokavaliota tai liikuntatottumuksia muutetaan välillä hetken ajaksi.

International Journal of Obesity on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan tauot laihdutuskuurissa edistävät kokonaisvaltaista hoikistumista pitkällä aikavälillä. Tasmanian yliopiston toteuttamaan tutkimukseen osallistui 36 miestä, jotka vähensivät päivittäistä kilokalorimäärää 33 prosentilla.

Puolet ryhmästä noudatti dieettiä 16 viikkoa putkeen, ja he laihtuivat keskimäärin yhdeksän kiloa neljän kuukauden aikana, Bicycling-lehti raportoi.

Puolet miehistä piti taukoja laihdutuskuurista kahden viikon välein ja siten, että jakso kesti kaiken kaikkiaan 30 viikkoa. He noudattivat tarkkaa ruokavaliota yhteensä 16 viikon aikana.

Pidemmällä aikavälillä ja taukojen kera laihduttaneet miehet pudottivat painoaan keskimäärin 14 kiloa, eli viisi kiloa enemmän kuin putkeen laihduttaneet. Tutkijat pitävät syynä elimistön tottumista laihduttamiseen, jolloin keho alkaa käydä säästöliekillä. Taukojen aikana ei kuitenkaan kannata sortua ylenpalttiseen herkutteluun.