Päiväunet edistävät terveyttä – eivät korvaa lyhyitä yöunia

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Optimaalisin tilanne lepoa kaipaavalle ihmisellä olisi se, että hän saisi aina kahdeksan tuntia yöunta ja heräisi ilman herätyskelloa. Useimmat aikuiset eivät kuitenkaan herää ilman herätyskelloa, koska kärsivät jatkuvasta univajeesta nukkuessaan alle seitsemän tuntia joka yö.

Uniasiantuntija Matthew Walker on Daily Mail -sivuston mukaan sitä mieltä, että ihmiset on luotu nukkumaan joka päivä 30-60 minuutin päiväunet aamupäivän ja iltapäivän välisenä aikana. Tällöin aikuisten ihmisten valppaustila luonnollisesti laskee ja valmistautuu lyhytkestoiseen nukkumisjaksoon.

Walker kuitenkin muistuttaa, että päiväunet tulisi nukkua sen lisäksi, että saa myös öisin riittävät yöunet. Päiväunet eivät riitä korvaamaan liian lyhyeksi jääneiden yöunien aiheuttamaa univajetta, minkä vuoksi asiantuntijan mielestä tänä päivänä trendikkäiksi muodostuneet lyhyet 20-minuuttiset päiväunet onkin ymmärretty väärin.

On tutkittu, että jo 20-minuuttisilla tehounilla ihminen voi parantaa hetkellisesti omaa keskittymiskykyään ja vireystilaansa. Walker kuitenkin muistuttaa, että päiväunet eivät pysty korvaamaan yöunien merkitystä aivojen toiminnan suhteen. Yöunien aikana muisti, oppiminen ja päätöksenteko parantuvat sekä tunne-elämä tasapainottuu. Näihin asioihin lyhyet päiväunet eivät pysty vaikuttamaan.