Näin Sveitsissä: Viemäreihin vuosittain 1,5 miljoonalla eurolla kultaa

Ohhoh! · Tim Isokivi

Sveitsi on tunnetusti vauras maa, mutta harva osaisi silti odottaa maan rikkauksia päätyvän jo viemäreihin saakka. Nyt tutkijat ovat kuitenkin arvioineet, että maan viemäriverkostoihin kulkeutuu vuosittain valtavia määriä jalometallia.

Eawag-järjestön tutkijat arvioivat kultaa kulkeutuvan Sveitsin jäteveden mukana vuosittain peräti 43 kilon verran. Määrän rahallinen arvo on noin 1,5 miljoonaa euroa. Hopeaa päätyy jäteveteen puolestaan vuosittain arviolta 1,4 miljoonan euron edestä.

Viemäreihin päätyvästä jalometallista suuren osan uskotaan olevan peräisin Sveitsin lukuisista kullan rikastamoista. New York Post -lehden mukaan noin 70 prosenttia koko maailman kullasta kulkeutuu vuosittain maan rikastamojen läpi.

Tutkijat kuitenkin uskovat, ettei jalometallien pelastaminen viemäreistä olisi vaivan arvoista. Viemäreihin päätyvästä kullasta ei ole myöskään erityistä haittaa ympäristölle.