Päänsiirtoleikkaus toteutetaan pian – Sergio Canaveron hanke etenee

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Italialainen neurologian tohtori Sergio Canavero sai neljä vuotta sitten runsaasti mediajulkisuutta julistaessaan, että aikoo suorittaa päänsiirtoleikkauksen onnistuneesti. Hän suorittaa vaativan leikkauksen kymmenen kuukauden kuluessa kiinalaisen kirurgiryhmän avustamana.

Ooom-lehden haastattelema Sergio Canavero vakuuttaa, että pystyy muuttamaan esimerkiksi pyörätuoleissa istuvien ihmisten elämän siirtämällä heidän päänsä toimivaan vartaloon. Ensimmäinen leikkaus suoritetaan kiinalaiselle henkilölle Harbin lääketieteellisessä yliopistossa kokeneen kirurgi Xiaoping Renin työryhmän avustamana. Sama tiimi toteutti taannoin käden siirtoleikkauksen onnistuneesti Yhdysvalloissa.

Päänsiirtoleikkauksesta tiedotetaan lisää seuraavan kahden kuukauden kuluessa. Leikkaus tulee onnistuessaan mullistamaan nykylääketieteen. Aiemmin pääsiirtojen ongelmaksi on muodostunut selkäytimen yhdistäminen, mikä tekee uuden pään tai vartalon kantajasta halvaantuneen. Canaveron mukaan selkäydin on yhdistetty uudelleen onnistuneesti muun muassa rotille. Miehellä on runsaasti vapaaehtoisia leikkausjonossa.