Poliisi varoittaa: Nettituttavat huijanneet suomalaisilta jopa 200 000 euroa

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Verkossa tapahtuvat huijaukset ovat yleistyneet ja monipuolistuneet viime vuosina nopeasti muun muassa sosiaalisen median suosion myötä. Nyt Helsingin poliisi kertoo, että sen tietään on tullut viime viikkojen aikana useita tapauksia, joissa nettituttavat ovat huijanneet ihmisiltä rahaa.

Huijatut rahasummat ovat poliisin mukaan olleet huomattavan suuria.

‒ Vastaavista tapauksista tehdään vuosittain kymmenkunta rikosilmoitusta. Näissä tuoreimmissa tapauksissa rahasummat ovat vaihdelleet 60.000 ja 200.000 euron välillä, kertoo rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta.

Huijarit etsivät uhreja muun muassa netin seuranhaku- ja myyntipalstoilta sekä sosiaalisesta mediasta. Osassa tapauksissa lähdetään solmimaan romanttista suhdetta, toisissa taas haetaan tukea vaikeaan tilanteeseen. Yhteydenotot tulevat ulkomailta. Huijarit rakentavat luottamusta pikku hiljaa ja tarinaa vahvistetaan esimerkiksi kuvin tai videoin. Joissain tapauksissa myös puheluilla.

‒ Jokainen tapaus on hieman erilainen, mutta niitä yhdistää se, että luottamusta rakennetaan pikku hiljaa. Lisäksi huijari pyrkii vahvistamaan tarinaansa kuvilla, videoilla tai erilaisilla asiakirjoilla, Kortelainen kuvailee.

Luottamuksen synnyttyä nettituttava kertoo joutuneensa vaikeuksiin ja pyytää rahallista apua. Huijarit antavat usein ymmärtää olevansa hyvinkin varakkaita, mutta jostain syystä pääsy omiin varoihin on estynyt. Usein on sovittu myös tapaamisesta, joka on kuitenkin peruuntunut viime hetkellä. Huijatut ovat olleet poliisin mukaan pääasiassa keski-ikäisiä naisia.