Huolestuttava tutkimustulos: 40 prosenttia syövistä yhteydessä ylipainoon

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Liikalihavuus lisääntynyt joka puolella maailmaa. Nyt ylipainolla on todettu olevan yhteys peräti 13 eri syöpään. Tuoreen raportin mukaan 40 prosenttia syöpädiagnooseista voidaan yhdistää liittyvän potilaan ylipainoon.

Ihmisten kannattaa kiinnittää huomiota terveellisiin elintapoihin, mikäli haluaa nauttia elosta ilman vakavia sairauksia tai ennenaikaista kuolemaa. Nyt on tieteellisesti todistettu, että terveellistä ruokavaliota noudattavilla on pienempi riski sairastua syöpään.

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen on tiedottanut, että 40 prosenttia syöpädiagnooseista liittyy ylipainoon. Liikalihavuutta puolestaan syntyy siksi, että ihmiset nauttivat enemmän kaloreita kuin kuluttavat. Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus IARC on jo aiemmin todennut, että 13 syöpää liittyy ylipainoon tai lihavuuteen.

Näitä ovat: ruokatorven syöpä, rintasyöpä, paksusuolen ja peräsuolen syöpä, endometrioosi, sappirakon syöpä, vatsasyöpä, munuaissyöpä, maksasyöpä, munasarjasyöpä, haimasyöpä, kilpirauhassyöpä, aivojen ja selkäytimen kalvojen syöpä, luuytimen syöpä ja verisolusyöpä. Tutkijat eivät vielä tiedä, mikä syövän aiheuttaa. Todennäköisesti se liittyy ruokavalioon, etenkin liialliseen sokerin ja muiden hiilihydraattien nauttimiseen ja siten kehon insuliinin tuottamiseen.