Nyt se on varmaa! Alkoholi parantaa kielipäätä – juoneet puhuvat paremmin vieraita kieliä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kaikki ovat varmasti tavanneet henkilön, joka jää ulkomaalaisten kanssa keskustellessa hiljaisena taka-alalle. Kun hänelle tarjoaa drinkin, oluen tai lasin viiniä, saattaa hän yhtäkkiä olla keskustelussa mukana huomattavasti innostuneemmin.

Syy on siinä, että alkoholi rentouttaa ja poistaa jännitystä. Alkoholin ja paremman kielipään yhteyttä tutkittiin Hollannissa Maastrichtin yliopistossa. Kokeeseen osallistui 50 saksankielistä ihmistä, jotka olivat opiskelleet lyhyen aikaa hollannin kieltä. Henkilöille annettiin sekä alkoholitonta että alkoholia sisältäneitä juomia.

Sen jälkeen osallistujien tuli suorittaa hollannin kielen suullinen koe keskustelemalla. Keskustelut nauhoitettiin ja annettiin sen jälkeen hollantilaisten kuunneltaviksi. Arvioiden perusteella alkoholia nauttineet puhuivat vierasta kieltä paremmin.

Alkoholin määrä oli pieni, eikä runsaalla nauttimisella ole todennäköisesti yhtä myönteisiä vaikutuksia, tohtori Dritz Renner kertoo University Paperin artikkelissa.