Näin lopetat parisuhteen hienovaraisesti – ei iskua vasten kasvoja

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Parisuhteen lopettaminen saattaa olla yhtä hankala asia käsitellä kuin jätetyksi tuleminen. Mikäli parisuhde on voinut huonosti jo pidemmän aikaa, ei ero välttämättä tule yllätyksenä eri osapuolille. Silti asian käsitteleminen voi vaatia aikaa ja voimavaroja.

Birgham Youngin ja South Alabaman yliopistot ovat toteuttaneet tutkimuksen, jonka mukaan suurin osa ihmisistä arvostaa suoraa lähestymistapaa huonojen uutisten kertomisessa. Sen sijaan sosiaalisiin suhteisiin liittyvissä asioissa ihmiset arvostavat, mikäli saavat pienen varoituksen ennen varsinaisen pommin pudottamista.

Tutkimukseen osallistui 145 ihmistä. Heidän mukaansa suhdetta ei ole vastuullista lopettaa kertalaakista yhtäkkiä ilmoittamalla, että haluaa erota kumppanistaan. Sen sijaan monille riittää, että nostaa kissan pöydälle toisella tapaa.

Eli kumppanille voi esimerkiksi sanoa, että heidän pitäisi keskustella vakavasti. Sen jälkeen voi kertoa, että parisuhde on syytä lopettaa ja elämää on jatkettava eri suuntiin. Asian esille ottaminen on usein riittävä varoitus toiselle osapuolelle, jotta hän ehtii niin sanotusti valmistautua pahimpaan.