Bill Gates tai Steve Jobs eivät antaneet lastensa käyttää älypuhelimia – ruutuajan rajoittaminen on tärkeää!

Digi Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreiden tutkimusten mukaan liiallinen älypuhelimien, tablettitietokoneiden ja sosiaalisen median seuraaminen vaikuttavat tuhoisasti lasten ja teini-ikäisten aivotoimintaan. Kahdeksasluokkalaisen riski sairastua masennukseen kasvaa peräti 27 prosenttia, mikäli hän käyttää säännöllisesti sosiaalista mediaa. Jos ruutuaika ylittää päivittäin yli kolme tuntia, kasvaa myös itsemurhan riski.

Kaksi opetusalan ammattilaista, Joe Clement ja Matt Miles, ovat julkaisseet teoksen Screen Schooled: Two Veteran Teachers Expose How Technology Overuse is Making Our Kids Dumber. Teoksessa kerrotaan muun muassa, että edes teknologiayritysten johtajat Bill Gates ja Steve Jobs eivät antaneet omien lastensa käyttää älypuhelimia ennen 14 ikävuotta. Syynä on se, että digitaaliseen aineistoon ja sen kahlaamiseen voi jäädä koukkuun, mikä puolestaan vaikuttaa lapsen ja nuoren kehitykseen ja persoonallisuuteen.

Kerroimme taannoin asiantuntijoiden huolesta, jonka mukaan näyttöpäätteiden tuijottaminen lisää lasten masennusta, ahdistusta ja aggressiivisuutta. Liiallinen pelaaminen ja viihteen hyödyntäminen voi johtaa jopa psykoottisiin oireisiin, jolloin lapsi menettää kosketuksen todellisuuteen. Addiktiosta on erittäin vaikea päästä eroon ja puhutaan jopa digitaalinarkkareista.

Teknologisia laitteita työkseen kehittävät ja valmistavat ammattilaiset eivät anna omien lastensa käyttää koneita. Tämä yksin on selkeä merkki siitä, että jopa alalla työskentelevät haluavat suojella jälkikasvuaan digitaalisen sisällön liialliselta käytöltä, Independent uutisoi. Asiantuntijoiden mukaan tehokkain keino riippuvuudesta eroon pääsemiseksi on digitaalisten laitteiden täysikielto 4–6 viikon ajaksi. Tässä ajassa lapsen ylikuormitettu hermosto nollaa itsensä. Lasten tulee rakentaa Legoja, ei Minecraftia.

Lasten ja nuorten tulisi lukea kirjoja, ei iPadia. Heidän tulee leikkiä pihalla, ei tuijottaa televisiota. Alle 10-vuotiaille lapsille ei tulisi antaa lainkaan tablettitietokoneita käyttöön – osa jopa suosittelee ikärajaksi 12 vuotta. Digitaalinen riippuvuus vaikuttaa lapsen kehitykseen alentavasti.

Aikuiset näyttävät omalla esimerkillään, kuinka ruutuaikaa minimoidaan. Näyttöä tai puhelinta jatkuvasti räpeltävä vanhempi on huonoa esimerkkiä jälkikasvulle. Kännyköitä tai tabletteja ei missään nimessä kannata ottaa ruokapöytään mukaan.

Ateria on parasta nauttia koko perheen kesken ja kasvokkain keskustellen. Kun lapsi saa kehittyä ilman digitaalista heroiinia, tulee hänestä sosiaalisesti lahjakkaampi ja luovempi. Terveessä ympäristössä kasvanut lapsi osaa sitoutua todellisuuteen luonnollisesti. On tärkeää, että lapsi oppii rakastamaan aitoja asioita keinotekoisen todellisuuden sijaan.