Disney-elokuvilla yllättävä vaikutus – auttavat käsittelemään kuolemaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monien Disney-elokuvien värikkään ja iloisen pinnan alta paljastuu usein synkempiäkin puolia. Yhtiön monissa animaatioelokuvissa joku hahmoista kuolee, ja useissa tapauksissa se on päähenkilön äiti tai isä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsille suunnatuissa elokuvissa joku hahmoista kuolee jopa kaksikertaa suuremmalla todennäköisemmin kuin aikuisten elokuvissa. Siitä saattaa kuitenkin olla yllättävää hyötyä elokuvia katsoville lapsille ja aikuisille.

Buffalon yliopiston tutkija Kelly Tenzekin mukaan Disney-elokuvien synkät kohtaukset voivat auttaa käsittelemään kuolemaa. Elokuvien katsomisen myötä vanhempien ja lasten on helpompi käydä keskusteluja yleisesti tabuina pidetyistä aiheista.

– Disneyn ja Pixarin elokuvien ovat suosittuja sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Niiden avulla vaikeita keskusteluja voidaan käydä varhaisessa elämänvaiheessa vähemmän uhkaavalla tavalla, Tenzek paljastaa Daily Mailin mukaan.

Muun muassa Leijonakuningas ja Bambi -elokuvat muistetaan monien lapsuusiällä mieliin syöpyneistä kohtauksista, joissa päähenkilöt menettävät vanhempansa. Tutkimus julkaistiin verkkojulkaisussa OMEGA – Journal of Death and Dying.