Viinipula uhkaa! Viinitiloilla huonoin satokausi vuosikymmeniin

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Viinien ystäviä saattavat odottaa huonot ajat. Rypälesato on ollut monissa viinintuottajamaissa huonoin 36 vuoteen, minkä pelätään johtavan kansainväliseen viinipulaan.

Italian odotetaan tuottavan viiniä 23 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Ranskan tuotannon ennustetaan tippuvan 19 prosentilla ja Espanjan puolestaan 15 prosentilla vuoteen 2016 verrattuna.

Kansainvälisen viini- ja viiniköynnöstoimiston mukaan viinipulan taustalla ovat äärimmäiset sääolosuhteet. Huonoon satoon ovat vaikuttaneet Euroopan viinintuottajamaita koetellut kylmä kevät ja toisaalta kuiva ja kuuma kesä.

Maailman viinituotannon odotetaan laskevan tänä vuonna kahdeksalla prosentilla noin 257 miljoonaan hehtolitraan, alhaisimmilleen 50 vuoteen. Yksi hehtolitra vastaa sataa litraa, eli noin 133 tyypillistä 750 millilitran viinipulloa.

Epätoivoon ei silti kannata vielä heittäytyä. Vaikka eurooppalaisten viinitilojen sato on heikko, odotetaan viinin tuotannon kohoavan BBC:n mukaan Australiassa kuudella prosentilla. Argentiinassa viinin tuotanto saattaa kasvaa jopa 25 prosentilla.