Australia kielsi Ulurun päälle kiipeämisen

Matkailu Viihdeuutiset · Stara.fi

Yksi Australian tunnetuimmista nähtävyyksistä on maan sisäosissa Alice Springsin kaupungin lähistöllä sijaitseva Ayers Rock, joka tunnetaan maan alkuperäisasukkaiden keskuudessa nimellä Uluru. Kyseessä on aboriginaalien pyhä paikka, jota uudisasukkaat ja turistit ovat häpäisseet kiipeämällä sen päälle.

Nyt asiaan on tullut viimein muutos. Australiassa on nimittäin päätetty äänestyksen jälkeen päätetty kieltää kiipeäminen maailman suurimmaksi kiveksi nimitetyn Ulurun päälle. Kielto astuu voimaan vuonna lokakuussa 2019. Aboriginaalit kertoivat kiipeämisen tuntuneen heistä siltä kuin Ulurua olisi osoitettu aseella ja pidetty panttivankina.

Alkuperäisasukkaat ovat paheksuneet voimakkaasti pyhän kiven päälle kiipeämistä, sillä heidän mukaansa se ei ole leikkipuisto eikä teemapuisto. Uluru tunnetaan suuren ja kauniin muotonsa lisäksi myös siitä, että se vaihtaa väriä auringon sijainnin mukaan. Kivimuodostelmalla kiipeilleille on tapahtunut vuosien varrella kymmenittäin tapaturmia ja kuolemia.