Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto: Lakritsi voi aiheuttaa sydänkohtauksen!

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaiset ovat lukeutuneet lakritsin suurkuluttajiin jo useiden sukupolvien ajan, ja lakritsilla herkutteleminen on meille arkipäivää. Sitä se ei kuitenkaan ole esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on nyt varoittanut kansalaisia lakritsin vaaroista.

Kansalaisille osoitetussa varoituksessa pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota syödyn lakritsin määrään. Viraston mukaan Halloweenina syötävä musta makeinen voi aiheuttaa suurina määrinä nautittuna erittäin vakavia terveydellisiä ongelmia.

– Nyt on paljastunut, että makeisista, eli mustasta lakritsista, voi saada yliannostuksen. Päiviä ennen makeisten syönnin juhlaa elintarvike- ja lääkevirasto suosittelee nauttimaan herkkua rajoitetusti, virasto tiedottaa.

– Jos olet 40-vuotias tai vanhempi, 55 grammaa mustaa lakritsia päivässä yli kahden viikon ajan voi viedä sinut sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi. Asiantuntijoiden mukaan lakritsi sisältää glykyrritsiinia, joka on peräsin lakritsikasvin juuresta. Se voi nostaa kehon kalium-arvoja ja siten aiheuttaa rytmihäiriöitä, korkeaa verenpainetta, turvotusta, uupumusta ja sydänkohtauksen.

Tutkija Linda Katzin mukaan virasto sai viime vuonna ilmoituksen tapauksesta, jossa lakritsi oli aiheuttanut terveysongelmia. Viraston mukaan monet tutkimukset ovat yhdistäneet lakritsin näihin ongelmiin varsinkin yli 40-vuotiailla. Virasto kuitenkin muistuttaa, että yleensä kalium-tasot palaavat herkuttelijoilla normaaleiksi ilman terveysongelmia.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on jo aiemmin ilmoittanut, että naisten ei tulisi syödä runsaasti lakritsia tai salmiakkia raskauden aikana. Glykyrritsiinillä on tutkimusten mukaan haitallisia vaikutuksia sikiön kehitykselle ja lapsen älykkyyteen. Aikuisille rajoituksia ei ole sen sijaan esitetty Yhdysvaltojen tapaan.