Hämmentävä ongelma: Ravintoloitsija saa paniikkikohtauksia ruoasta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Skotlannin Montrosessa asuva 36-vuotias Jill Hayman pystyy syömään ja juomaan arvioilta yhteensä 18 eri elintarviketta. Hän kärsii harvinaisesta ruokapelosta, jonka takia tavalliset elintarvikkeet tai niiden näkeminen aiheuttavat paniikkikohtauksia ja ahdistusta.

Jotkut ihmiset ovat nirsoja ruokansa suhteen. Tästä ei kuitenkaan ole kyse pubin omistajana työskentelevän Jill Haymanin kohdalla. Nainen ei nimittäin pysty syömään tai juomaan oikeastaan mitään normaaliravintoa harvinaisen fobiansa takia. Hän ei ole koskaan käyttänyt veistä tai haarukkaa, eikä ole koskaan syönyt lämmintä ateriaa.

Naisen ruokavalio koostuu lähinnä herkuiksi luokiteltavista naposteltavista ja leivästä sekä jugurtista. Hän juo yhtä ja tiettyä mehua, energiajuomia, syö karkkeja, suklaata ja kahta eri sipsimerkkiä. Jill Haymanin poikaystävä Craig Mather ei tuomitse naisen erikoisia syömätottumuksia, mutta tunnustaa fobian hankaloittavan heidän elämäänsä merkittävästi. Jill hakee parhaillaan apua elämäänsä asiaan erikoistuneelta psykologilta.