Käyrä penis voi lisätä syöpäriskiä – kannattaa näyttää lääkärille

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Miehen sukupuolielimet ja niiden toiminta kertovat paljon terveydestä. Esimerkiksi erektiöhäiriöt saattavat johtua verenkiertoon liittyvistä ongelmista. Nyt on tutkittu poikkeuksellisen kurvikkaiden penisten yhteyttä erilaisiin syöpiin.

Bayer College of Medicine on toteuttanut tutkimuksen, jossa on analysoitu yli 1,7 miljoonan miehen penikseen liittyviä häiriöitä. Osalla miehistä todettiin yhdeksän vuotta kestäneen tukimusjakson aikana peyronien tauti, joka ilmenee siittimen alueelle muodostuvana plakkina tai kovana sidekudoskyhmynä. Tämä vaikuttaa erektioon siten, että penis käyristyy voimakkaasti ja saattaa hankaloittaa yhdyntää.

Sittimen lievä käyryys on normaalia. Peyronien taudissa kaareutuminen on usein voimakkaampaa, ja tällöin kannattaa hakeutua urologin vastaanotolle. Tutkimusten mukaan taudista kärsivillä on 43 prosenttia suurempi riski sairastua suoliston tai vatsan alueen syöpiin, 19 prosenttia suurempi riski sairastua melanoomaan ja 39 prosenttia suurempi riski sairastua kivessyöpään normaalierektion saaviin miehiin verrattuna.