Miesten ei tulisi valittaa vaginan hajusta – tuoksu kertoo terveydestä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Naisten vagina on kuin erinomaisen insinöörityön tulos. Emätin puhdistaa itsensä säännöllisesti ja sen herkkää bakteeritasapainoa ei kannata mennä muuttamaan keinotekoisesti. Terveellä vaginalla on myös oma ominaistuoksunsa.

Kanadalainen gynekologi Jen Gunter julkaisi äskettäin blogikirjoituksen, jossa kertoo poikaystävänsä haukkuneen naisen sukupuolielimen tuoksua. Hän jätti miehen. Kaksilahkeisten tulee ymmärtää, että myös puhdas ja terve vagina on varustettu omintakeisella hajullaan. Lisäksi ulkoisissa sukupuolielimissä on häpykarvoitusta, vaikkakin useat naiset pyrkivät siistimään aluetta säännöllisesti. Markkinoilla on erilaisia liukasteita, joihin on lisätty makuja tai keinotekoisia tuoksuja.

Sukupuolielimiin tai niiden ympärille ei kuitenkaan tulisi panna emättimen luonnollista bakteeritasapainoa horjuttavia aineita esimerkiksi normaalihajun poistamiseksi. Pahaa hajua aiheuttavia bakteereja, sieniä ja viruksia voi puolestaan hoitaa lääkkeillä. Nuorten naisten keskuudessa leviää parhaillaan villitys, jossa hierotaan Vicks VapoRubia alapäähän. Ammattilaiset ovat tyrmänneet trendin vaarallisena.