Uusi apinalaji löytyi Indonesiasta – tältä se näyttää!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Voisi helposti kuvitella, että suurin osa maapallon isokokoisemmista eläinlajeista on jo löydetty. Nyt on kuitenkin paljastunut, että Indonesiassa elää aikaisemmin tuntematon apinalaji.

Tapanuli-oranki, eli pongo tapanuliensis, on kolmas orankien alalaji borneonorangin ja sumatranorangin ohella. Se elää pienellä alueella Pohjois-Sumatran sademetsissä. Independent-lehden mukaan kyseessä on ensimmäinen löydetty uusi iso ihmisapinalaji 90 vuoteen.

Tapanuli-orankeja arvioidaan elävän luonnossa vain noin 800 kappaletta. Niiden elinoloja uhkaa erityisesti alueella kiivaaseen tahtiin tapahtuva metsien hakkuu.

– Mikäli lajin säilymistä uhkaavia tekijöitä ei vähennetä, saatamme todistaa sekä uuden lajin löytymistä että sukupuuttoon kuolemista elinaikanamme, tutkijat varoittavat.

Laji eroaa Current Biology -julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan muista orangeista esimerkiksi pienemmän kallonsa ja isompien kulmahampaidensa ansiosta. Eroavaisuuksia on myös lajien ruokavaliossa, elinympäristössä ja ääntelytavoissa.