300 perhettä tutkittiin – kuopus on vanhempien lempilapsi

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Perheissä lapsilla on usein pientä kilpailua siitä kuka on vanhemmille kaikkein rakkain ja ketä lapsista suositaan eniten. Moni voi ajatella vanhempien suosikin olevan yleensä perheen esikoinen, mutta tutkimuksen mukaan lempilapsi onkin kuopus.

Independent-sivusto kertoo Brigham Young University -yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jossa tutkittiin 300 perhettä, jossa oli teini-ikäisiä lapsia. Tutkijat saivat selville, että lapsen suhde vanhempiin vahvistuu mikäli hän ajattelee olevansa heidän suosikkinsa. Jos lapsi ajattelee, että sisarus on vanhemmille tärkeämpi, heidän suhteensa ja yhteytensä heikkenee.

Tutkijat huomasivat myös sen, että esikoiset ajattelivat vähemmän vanhempiensa suosiossa olemista kuin nuoremmat sisarukset. Tämä johtui siitä, että nuorempia sisaruksia verrataan aina vanhempaan, mutta harvemmin vertailua tapahtuu toisin päin.

Vanhemmat voivat ajatella helpottavansa tilannetta yrittämällä kohdella kaikkia lapsia tasavertaisesti. Tutkijoiden mukaan tärkeämpää olisi kuitenkin kohdella heitä omina yksilöinään heidän henkilökohtaisten tarpeidensa mukaan vaikka se tarkoittaisikin toisinaan epäoikeudenmukaisuutta.