Järkyttävä video: Kun tekoälyaseet pääsevät vääriin käsiin

Digi Ohhoh! · Stara.fi

Tekoälyn merkitys korostuu teknologian kehityksessä päivä päivältä enemmän, ja siviilipuolella se tulee viemään jatkossa valtavan määrän työpaikkoja muun muassa asiakaspalvelussa, asiantuntijatehtävissä ja rutiinitöissä. Aseteollisuudessa kehityksessä ollaan kuitenkin jo huolestuttavan pitkällä.

Taannoin joukko maailman huippututkijoita ja visionäärejä, Elon Musk etunenässä, vaati ihmiskunnan turvallisuuden vaarantavan kehityksen hillitsemistä. Parhaillaan Sveitsin Genevessä käsitellään YK:n järjestämässä kongressissa tekoälyn vaaroja, sillä itse itseään kehittäessään se saattaa muodostaa pian ihmiskunnalle merkittävän vaaran.

Kokouksen kynnyksellä Future of Life Institute on julkaissut huolestuttavan videon, jossa ennustetaan yksi skenaario, jonka tekoälyn kehittyminen voi aseteollisuudessa aiheuttaa. Videolla nähdään miten pieniä räjähdysaineella ja kasvontunnistuksella varustettuja drone-koptereita voidaan käyttää terrori-iskun autonomisina välineenä esimerkiksi kouluissa. Videon skenaario ei ole nykytilanteesta edes kovin monen vuoden päässä, sillä siihen tarvittava teknologia on käytännössä jo olemassa.