Lääkäri vastaa kysymykseen: Onko vihreä uloste normaalia?

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suolisto-ongelmat eivät ole leikin asia ja ne vaikuttavat ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Suoliston toimintaan oleellisesti liittyvä paksusuolen syöpä on länsimaissa kolmanneksi yleisin ja toiseksi eniten kuolemia aiheuttava syöpämuoto, ja siksi ongelmia kohdattaessa kannattaa hakeutua lääkäriin.

Jokaisesta vessareissusta ei kuitenkaan kannata huolestua. Ihmisen uloste on normaalisti rusehtavaa, mutta sen sävy voi vaihdella esimerkiksi lääkityksen tai ruokavalion johdosta ruskean eri sävyistä jopa vihertävään. Gastroenterologian johtaja David Rice Michiganin yliopistosta kertoo, että ei ole harvinaista jos uloste on jopa vaaleanvihreä sävyltään.

Hänen mukaansa kuitenkin värisävyn alkuperä kannattaisi ottaa huomioon, mitä on pannut suuhunsa. Ruokavalion ja lääkkeiden lisäksi osa ruoansulatuskanavan terveyteen liittyvistä ongelmista, kuten vatsavaivat, voivat muuttaa ulosteen väriä. Eniten ulostetta yleensä värjäävät keinotekoiset väriaineet tai liiallinen rautahivenaineen nauttiminen. Ruoista pinaatti ja parsakaali voivat värjätä ulostetta suurina annoksina nautittuna.

Mikäli ulosteen vihertävä väri ei ole väliaikaista, kannattaa asia tutkia lääkärin vastaanotolla. Syy voi olla esimerkiksi liian nopeasti toimivasta ruoansulatuksesta, jolloin elimistö ei pysty käsittelemään tarpeeksi ulostetta ennen sen poistumista suolistosta. Tämä on yleistä esimerkiksi ripulin aikana, tohtori kertoo Men’s Healthille.