Tutkimus: Nopeasti syövät lihovat muita helpommin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Japanissa on tutkittu tuhannen ihmisen syömä- ja liikuntatottumuksia sekä terveyttä viisi vuotta kestäneellä ajanjaksolla. Ihmiset jaettiin kolmeen ryhmään sen mukaan, kuinka kauan he käyttivät aikaansa ruoan syömiseen. Tulosten perusteella nopeasti ruokansa syövät ihmiset kärsivät kaksi kertaa muita todennäköisemmin metabolisesta oireyhtymästä.

Keskivartalolihavuutta aiheuttava metabolinen oireyhtymä jopa kolminkertaistaa riskin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Usein oireyhtymästä kärsivällä on verenpaineongelmia sekä epänormaalit rasva-arvot ja veren sokeriarvot.

Ahmiminen aiheuttaa verensokerin nopean nousun ja siten rasvan varastoitumista herkemmin kehoon, American Heart Associatonin julkaisemassa artikkelissa kerrotaan.

Osallistuneet jaettiin kolmeen ryhmään: nopeasti, tavallisesti ja hitaasti ruokansa syöviin ihmisiin. Tutkimuksen mukaan hitaasti annoksestaan nauttivat henkilöt sairastuvat epätodennäköisimmin liikalihavuuteen. Ruokailutottumuksia voi opetella uudestaan kiinnittämällä huomiota syömätilanteeseen. Tällöin aivot kertovat kylläisyydestä tehokkaammin.