Makwan Amirkhani tiukkana: ”Yksikään kiusaaja ei ansaitse sitä”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisten suosikiksi viime vuosina noussut vapaaottelija Makwan Amirkhani tunnetaan urheilu-uransa lisäksi myös esimerkiksi monista televisio-ohjelmista. Stara soitti Makwanille ja tiedusteli miehen kuulumisia. Seuraavan kerran tällä tietoa alkuvuodesta otteleva Amirkhani on julkisuudessa puolustanut muun muassa koulukiusattuja.

Tänään Suomessa ja muualla maailmassa vietetään lasten oikeuksien päivää. Taannoin oman dokumenttielokuvansa saanut Makwan Amirkhani on saanut työstään kiitosta myös tunnetuilta poliitikoilta, mutta hänen mielestään koulujen ja vanhempien tulisi kantaa nykyistä suurempi vastuu lasten ongelmista.

– Jokaisella lapsella pitäisi olla sellainen fiilis, että voi pyytää apua keneltä vaan. Sitä varten on opettajat ja vanhemmat. Yksin jollain julkisuuden henkilöllä ei voi olla enemmän auktoriteettia kuin opettajilla ja vanhemmilla, Makwan Amirkhani kertoo Staralle.

– En tykkää siitä, että minulle lähetetään viestejä ja sähköposteja, joissa kerrotaan mikä ongelma jossain koulussa on ja kuinka sinne voitais saada Makwan paikalle puhumaan jollekin kiusaajalle tai kiusatulle. Minusta yksikään kiusaaja ei ansaitse sitä, että minä matkustan jonnekin hänen takiaan ja koska hän on perseillyt.

– Musta tuntuu, että eletään liian hyviä aikoja ja että ihmiset ovat liian heikkoja pitämään huolta omista lapsistaan, kun pitää pyytää joku ulkopuolinen hoitamaan tuollainen ongelma. Totta kai olen iloinen, että minulla on status, jossa lapset kuuntelee minua tarkemmin kuin omia vanhempiaan. Jos minä en tee mitään, niin minulle tulee sellainen fiilis, että laiminlyön sitä lasta.

Amirkhani voisi nähdä itsensä tekemässä enemmänkin työtä lasten ja nuorten eteen, mutta nykyinen tiukka harjoitusaikataulu ei anna siihen yksinkertaisesti periksi.

– Olisin valmis tekemään työtä käymällä esimerkiksi kouluilla, mutta minulla ei riitä aika sellaiseen. Ihmiset eivät ymmärrä millaista elämää elän. Minusta tuntuu, että olen aina kiireellä menossa jonnekin ja välillä ihan hävettää, kun en ole nähnyt omaa äitiäni. Kaikki aika menee töiden parissa, Makwan kertoo.