Historiallinen asteroidi löytyi! Oumuamua saapui aurinkokuntamme ulkopuolelta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat havaitsivat lokakuussa asteroidin, jonka on sittemmin todettu olevan peräisin aurinkokuntamme ulkopuolelta. Kappale on saanut havaijin kielellä kaukaa tullutta sanansaattajaa tarkoittavan Oumuamua-nimen.

Oumuamua havaittiin ensimmäistä kertaa Havaijin Pan-STARRS 1 -teleskoopilla. Kappale on sikarin muotoinen ja noin 400 metriä pitkä. Satojen miljoonien vuosien ajan avaruudessa matkannut meteoriitti etenee hurjalla 95 000 kilometrin tuntivauhtia.

Kosmisten säteiden ansiosta punertavan värityksen saaneen kappaleen uskotaan olevan kivinen ja sisältävän korkeita metallipitoisuuksia. Vettä tai jäätä sinä ei ole. Tähtitieteilijöiden mukaan löydös on historiallinen, eivätkä he ole aikaisemmin nähneet mitään vastaavaa.

Asteroidin kirkkaus vaihtelee sen kiertäessä akselinsa ympäri noin seitsemän tunnin välein. Tutkijat uskovat vastaavien tähtienvälisten kappaleiden kulkevan vuosittain aurinkokuntamme läpi, mutta niiden havaitseminen on vaikeaa.

– Olemme onnekkaita siitä, että teleskooppi osoitti juuri oikeaan kohtaan yötaivaalla ikuistaaksemme tämän historiallisen tapahtuman, NASAn Lindley Johnson kuvaili tiedotteessa CNN-uutissivuston mukaan.