Totuuksia viimeinen käyttöpäivä -päiväyksistä – näin huonosti pitävät paikkansa

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Elintarvikkeissa tulee aina olla merkintä, joka kertoo ihmisille mihin päivämäärään mennessä tuote tulee käyttää. Yleensä ihmiset noudattavat pakkauksissa olevia päivämäärämerkintöjä siksi, että kukaan perheestä ei vahingossakaan sairastuisi pilaantuneen ruoan vuoksi.

Nyt CollegeHumor-kanava on julkaissut totuuksia latelevassa Adam Ruins Everything -sarjassaan ruokien päiväyksiä koskevan videon. Videolla Adam muistuttaa ihmisiä siitä, että esimerkiksi kuivamuona ja säilykepurkit voivat säilyä ikuisesti ja kananmunat vielä viikkojakin viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Osa tuotteista voi myös mennä pilalle ennen päivämäärää mikäli ihminen ei säilytä niitä oikein.

Tuotteissa voi olla merkintä, joka kertoo ruoan viimeisen käyttöpäivän, jonka jälkeen tuote voi pilaantua nopeasti. Parasta ennen -merkintää käytetään kuitenkin yleensä tuotteissa, jotka ovat syömäkelpoisia vielä pitkään päivämäärän jälkeenkin, mutta saattavat menettää joitain tuotteelle tyypillisiä ominaisuuksia.