Tiesitkö? Tästä Black Friday sai nimensä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kulutuksen juhlapäivää, Black Fridayta vietetään marraskuun neljäs perjantai. Tapa on levinnyt Yhdysvalloista ympäri maailman, myös Suomeen. Black Friday tarkoittaa mustaa perjantaita, mikä saattaa vaikuttaa synkältä nimeltä kaupalliselle juhlapäivälle.

Monet uskovat nimen juontavan siitä, että kauppiaat merkkaisivat hävikkinsä punaisella musteella ja voitot mustalla musteella. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa.

CNN Money -sivuston mukaan Black Friday -nimi on peräisin Yhdysvaltojen Philadelphiasta. Kaupunkiin virtasi lähiöistä runsain määrin shoppailijoita kiitospäivän jälkeisinä vuorokausina. Ihmisiä houkutteli keskustaan myös armeijan ja laivaston välinen jalkapallo-ottelu.

Ihmismassojen ja ruuhkien myötä Philadelphian keskustaan syntyi toistuvasti kaaos, ja liikennepoliisit joutuivat tekemään 12 tunnin työvuoroja. Musta perjantai -termi lanseerattiin juuri näiden viranomaisten toimesta kuvaamaan kiireistä päivää.

Myös kauppiaat alkoivat kutsua päivää mustaksi perjantaiksi pitkien jonojen ja yleisen ruuhkan vuoksi. 1960-luvulla päivä yritettiin brändätä uudelleen Big Fridayksi, eli isoksi perjantaiksi. Uusi termi ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen.