Arman Alizad teki dokumentin lapsimorsiamista: ”13-vuotias imetti kesken leikkien”

Haastattelut Viihdeuutiset · Stara.fi

Televisiotoimittaja Arman Alizad nähdään keskiviikkona 29. marraskuuta kello 22.00 Nelosella esitettävässä Arman ja Sambian lapsimorsiamet -dokumentissa tutustumassa tyttöjen asemaan Sambiassa. Siellä jopa 12-vuotiaita naitetaan väkisin vanhemmille miehille pakkoavioliitoissa.

Staran haastattelussa Arman Alizad kertoi, että ongelma alueella on edelleen vakava. Järjestöjen aktiivinen työ on kuitenkin kantamassa hiljalleen hedelmää.

– Lapsiavioliitot ovat vähentyneet viiden vuoden aikana merkittävästi, mutta silti joka kolmas tyttö menee Sambiassa yhä alaikäisenä naimisiin. Itäisessä provinssissa jopa puolet. Se on vähentynyt selvästi, kun järjestöt ovat ryhtyneet kiertämään kylissä ja puhumaan päälliköille ja vanhemmille, Arman Alizad kertoo.

Arman ja Sambian lapsimorsiamet, Kuva: Kalle Heino
Arman ja Sambian lapsimorsiamet, Kuva: Kalle Heino

– Lapsiavioliitot johtuvat usein köyhyydestä, vanhoista heimoperinteistä ja ryhmäpaineesta seksiin. Poika voi sanoa, että tytön täytyy osoittaa rakkautensa seksillä ja raskauden myötä perhe päättää naittaa tytön, kun muuten raskaus voisi olla häpeäksi perheelle, Alizad valottaa joidenkin lapsiavioliittojen syitä.

Dokumenttia tehdessään Arman joutui useasti tiukan paikan eteen, kun hän kuuli paikallisten nuorten tyttöjen karuja elämäntarinoita.

– Yksi heistä oli Frida-niminen tyttö. Hän oli pihalla leikkimässä muiden kanssa, kunnes tuli sisään, imetti vauvaa ja palasi ulos leikkimään. Se oli 13-vuotias tyttö! Ajattelin, että ei jumalauta. Haastattelussa jo ilmeestäni näkee, että se oli hämmentävä tilanne. Miten mä voin kysyä 13-vuotiaalta, että miten sun raskaus meni? Tuntuu niin älyttömältä, Arman kertoi Staralle.

– Siinä oli vähän sellainen olo, ettei sitä osaa ottaa vastaan. Ajatuksissa päällimmäisenä oli riistetty lapsuus ja viha. Sitä on vaikea ymmärtää. Aivot eivät vaan pysty prosessoimaan miten tuollaista voi tapahtua.

Arman ja Sambian lapsimorsiamet, Kuva: Kalle Heino
Arman ja Sambian lapsimorsiamet, Kuva: Kalle Heino

Viime aikoina tyttöjen tilanne on hieman parantunut, kun nuoret perheet ovat aikaisempaa valveutuneempia. Vanhemmat sukulaiset uskovat kuitenkin yhä heimoperinteisiin, ja heidän mielestään 15-vuotiaan olisi pitänyt mennä jo vuosia sitten naimisiin. Heidän mielestään nainen on valmis avioliittoon, kun kuukautiset alkavat. Sukupolvien välisellä kuilulla on joskus traagisia seurauksia.

– Eräs perhe oli muuttanut lähemmäksi kaupunkia, jotta tytär pääsisi kouluun. Sitten täti oli houkutellut tytön luokseen perheen tietämättä. Isän siskot kidnappasivat tytön ja veivät tämän omiin häihinsä. Hänet naitettiin vanhemmalle miehelle, ja perhe sai tietää asiasta vasta myöhemmin.

– Aviomiehellä oli ennestään viisi vaimoa ja hän piti 15-vuotiasta vankina, sitoi ja raiskasi. Kun tyttö yritti paeta, ei kukaan uskonut kertomuksia, vaan niitä pidettiin avio-ongelmina. Sitten tyttö odotti kaksosia ja pääsi pakenemaan. Päiväkausien pakomatkan jälkeen hän joutui onnettomuuteen ja sai keskenmenon, jossa kaksoset kuolivat. Tämä tapahtui kaksi viikkoa ennen haastattelua.

Arman ja Sambian lapsimorsiamet -dokumentin haastatteluvaiheessa tyttöjen kovat koettelemukset olivat jo takana, ja edessä oli parempi tulevaisuus.

– Nyt tytöt ovat onnellisia, kun ovat taas perheensä kanssa. Vanhemmat tukevat heitä ja auttavat kasvattamaan lasta. Tytöt pääsevät taas takaisin kouluun. He ovat kokeneet kovia, mutta nyt molemmilla on taas valoa tunnelin päässä. He ovat saaneet uuden mahdollisuuden, Arman Alizad kertoo.

Dokumentti uusitaan Jim-kanavalla 3.12.2017 kello 23.00.