Piereskele rauhassa – tässä seitsemän faktaa suolikaasuista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihminen päästää elimistöönsä kertynyttä ilmaa ulos joko suun tai peräaukon kautta. Peräaukosta vapautuvat ilmat ovat pieruja ja normaali ruoansulatukseen liittyvä vaihe. Nyt on listattu piereskelemiseen liittyviä faktoja.

The Fart Facts -sivusto kertoo, että pieruista 21 prosenttia on vetyä, yhdeksän prosenttia typpeä, toiset yhdeksän prosenttia hiilidioksidia, seitsemän prosenttia metaania, neljä prosenttia happea ja yksi prosentti hajua aiheuttavaa vetysulfidia. Ihminen piereskelee eniten nukkuessaan.

Pieruja voi syntyä enemmän tietyistä ruoka-aineista. Tutkimusten mukaan naiset ja miehet piereskelevät yhtä paljon, vaikkakin naisten pierut ovat miesten tuotoksia useammin hiljaisia ja haisevia. Pierut voivat vähentää turvottavaa oloa ja auttaa vatsakivussa. Pierujen avulla pystyy myös määrittelemään ruokavalion sopivuuden itselleen, sillä liiallinen piereskeleminen on aina merkki suoliston jonkinlaisesta häiriöstä, kuten allergiasta.

Pierujen pidätteleminen voi vahingoittaa suolistoa, joten ilmaa kannattaa päästellä pihalle aina sopivan tilaisuuden tullen. Lisäksi suolistokaasuja haistamalla voi estää aivohalvauksia, niveltulehduksia ja sydänsairauksia, sillä pieruissa oleva vetysulfidi suojelee solujen mitokondrioita vaurioitumiselta. Lisäksi pieru on oloa vapauttava ja helpottava, Shareably uutisoi.