Taikasienet halutaan laillistaa Kaliforniassa – parantaisivat ihmisten elämää

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Taikasienet eivät aiheuta riippuvuutta, eikä niiden pitkäaikaisella käytöllä ole todettu olevan fyysisiä tai psyykkisiä haittavaikutuksia. Päihteinä käytetyissä psilosybiinisienissä on luonnollista psykedeeliä, josta on todettu olevan apua esimerkiksi keskivaikean masennuksen hoitamisessa.

Nyt Kaliforniassa on tehty lakialoite taikasienten nauttimisesta ja kasvattamisesta. Yhdysvaltojen läntisin osavaltio Kalifornia laillistaa marihuanan viihdekäytön ensi vuonna.

Nyt päättäjille esitellään lakialoite, jonka mukaan täysi-ikäiset kalifornialaiset voisivat kasvattaa, myydä ja nauttia psilosybiinisieniä laillisesti. Aloitteeseen vaaditaan 365.880 nimeä ensi vuoden huhtikuuhun mennessä.

Aloitteen tehneen pormestariehdokas Kevin Saundersin mukaan nyt on oikea hetki taikasienten laillistamiseksi. Psykedeelisten sienten avulla voidaan helpottaa merkittävästi kalifornialaisten ahdistusta ja stressiä kuumottavassa maailmantilanteessa.

Saunders sanoo myös, että taikasienten avulla voitaisiin ehkäistä aikuisten pahempia huumeriippuvuuksia ja masennusta, The Guardian uutisoi.

Hän kuitenkin haluaa tiukan ikärajan sienille, jotta kehitysvaiheessa olevat alaikäiset eivät aiheuttaisi vaurioita aivoilleen. Yli 400.000 suomalaista käyttää tällä hetkellä erilaisia masennuslääkkeitä. Luonnollisesti ja edullisesti tuotettavat lääkemuodot, kuten psilosybiinisienet ja kannabis, luokitellaan Suomessa edelleen laittomiksi huumeiksi.