Erektiolääkkeet lisääntyvät nuorilla miehillä – ongelmat odottamattoman yleisiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Erektiohäiriöt saatetaan mieltää yli 60-vuotiaiden miesten ongelmaksi, mutta todellisuudessa 40 prosenttia miehistä kokee erektiohäiriöitä jo kolmekymppisenä. Vaikka nuoret miehet ovat hakeneet lääkäreiltään reseptiä erektiolääkkeisiin enemmän kuin koskaan aiemmin, ei yleisestä ongelmasta uskalleta puhua ääneen.

Miesten tulisi tässä kohtaa muistaa, että erektiohäiriöt ovat tavallisia, eivätkä ne määrittele miehisyyttä, itsetuntoa tai egoa. Penikseen liittyvät ongelmat ovat yleisiä, ja niitä pystyy hoitamaan paremmin kuin koskaan aiemmin. Esimerkkinä mainittakoon Yhdysvalloissa toimintansa aloittanut Hims-palvelu, jonka kautta voi tilata kuukausittain Viagran korviketta Sildenafilia. Palvelun kohderyhmänä ovat 20–40-vuotiaat miehet.

Erektiohäiriöt vaikuttavat seksielämään. Siksi aiheesta tulisi keskustella nykyistä avoimemmin. Osa miehistä häpeilee ongelmaansa niin paljon, että ei uskalla kertoa siitä edes omalle lääkärilleen. Hims-palvelun perustaja Andrew Dudumin mukaan asia pitäisi normalisoida, Men’s Health uutisoi.

Miesten erektiohäiriöt ovat yleisiä. Mikäli seisokin saaminen on tilapäisesti vaikeaa, voidaan puhua lievästä ongelmasta. Ongelmat voivat johtua esimerkiksi alkoholista, lääkityksestä, tupakasta, epäterveellisestä ruokavaliosta tai ylipainosta – tai sitten häiriöitä voi esiintyä uuden kumppanin kanssa. Ongelmien jatkuessa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.