Harvinainen oireyhtymä lamauttaa orgasmin jälkeen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Alle prosentti väestöstä sairastaa harvinaista POIS-oireyhtymää, joka on hyvinvointia merkittävästi orgasmin jälkeen alentava syndrooma. Orgasmin jälkeinen syndrooma lamauttaa kehon toiminnan niin psyykkisesti kuin fyysisesti jopa päiväkausiksi.

Yksi POIS-oireyhtymää sairastavista miehistä kertoo havainneensa taudin ensimmäisen kerran teini-ikäisenä masturboimisen jälkeen. Hänen energiatasonsa laski laukeamisen jälkeen pohjalukemiin, eikä aivotyöskentely ollut mahdollista. Vuosien ajan syndroomasta kärsinyt mies löysi lopulta vastauksen vaivoihinsa netistä googlettamalla. Lääkäri vahvisti sairauden.

Hollantilainen neurologi Marcel W. Waldinger diagnosoi POIS-oireyhtymän ensimmäisen kerran vuonna 2002. Oireyhtymän nimi tulee englannin kielen sanoista postorgasmic illness syndrome. Taudin varsinaista syytä ei tiedetä, mutta sen oireita on pystytty hoitamaan aivokemioita tasapainottavilla lääkkeillä, Men’s Health uutisoi.