GIF-animaatiossa ei ole ääntä – todennäköisesti kuulet sen silti!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihmismielen huijaaminen on yllättävänkin helppoa. Tämä käy ilmi verkossa levinneellä gif-animaatiolla, jota katselleista monet ovat luulleet kuulleensa äänen. Animaatiossa sähkömasto hyppii hyppynarua sähköjohdoilla.

Sitä katsoessaan saattaa luulla kuulevansa tömähdyksen äänen sähkömaston tullessa alas hyppynsä jälkeen. Näin ei kuitenkaan ole, sillä gif-animaatioissa ei ole ääniä.

Glasgow’n yliopiston tutkija Lisa Debruine jakoi animaation Twitterissä. Järjestämässään äänestyksessä hän pyysi ihmisiä kertomaan, tuntevatko he sitä katsoessaan äänen. 70 prosenttia vastaajista vastasi myöntävästi.

IFL Science -sivuston mukaan ilmiössä on kyse niin kutsutusta McGurk-efektistä. Siinä aivoja huijataan kuulemaan erilaisia asioita visuaalisten ärsykkeiden voimin. Sähkömastoa esittävän animaation tapauksessa ääniharhan aiheuttaa erityisesti kuvan täriseminen hypyn jäljiltä.