Nuha lähtee nu**imalla – lääkäri paljastaa miksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Seksin hyötyjä on niin paljon, että ihmiskunnan luulisi pysyvän terveenä ja hyvinvoivana ainoastaan kumppanin kanssa peittoa heiluttelemalla. Suomessa on olemassa sananlasku, jonka mukaan flunssa paranee seksiä harrastamalla. Nyt sananlasku on todistettu oikeaksi ja paikkansa pitäväksi.

Lääkäri Michael S. Benninger kertoo Men’s Healthille, että seksuaalinen kiihottuminen aktivoi ihmisen sympaattisen hermoston. Tämä puolestaan pienentää ihmisen nenäalueella olevia verisuonia ja siten ilma kulkee helpommin sieraimiin flunssan aikana. Sen sijaan orgasmeja kontrolloi parasympaattinen hermosto.

Lääkäreiden mukaan kiihottuminen tuottaa kehoon adrenaliinia, jonka myötä nenäonteloiden verisuonet supistuvat ja ne tuntuvat vähemmän tukkoisilta. Myös seksin aiheuttamat nautinnonväreet voivat auttaa flunssan unohtamisessa. Ihminen tuntee olonsa paremmaksi mielihyvähormonien virratessa kehossa. Seksin myönteiset vaikutukset näkyvät flunssan oireissa 20-60 minuutin ajan. Joskus ihminen voi tuntea seksin jälkeen olonsa entistäkin sairaammaksi ja uupuneemmaksi.