Itä-Uudenmaan poliisilla ikävä operaatio lauantaina: ”Riski joutua voimankäytön kohteeksi”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvalloissa poliisi surmaa vuosittain sadoittain aseettomia ihmisiä, mutta Suomessa tilanne on täysin toinen. Meillä viranomaiset eivät turvaudu voimatoimiin saati aseen käyttöön kuin aivan pakottavassa tilanteessa. Voimankäyttöä harkitaan aina tapauskohtaisesti.

Nyt Itä-Uudenmaan poliisi on kertonut lauantaiaamuna tapahtuneesta operaatiosta, jonka yhteydessä se muistuttaa myös voimatoimien mahdollisuudesta vastarinnan ollessa riittävää. Poliisi kutsuttiin kerrostaloon, kun rappukäytävän alaoven lasit potkittiin rikki. Tällä kertaa paikan päällä odotti kuitenkin poikkeuksellinen tilanne.

– Lauantai aamun tehtävästä teki poikkeuksellisen se, että rikotusta ovesta pujahti poliisipartion silmien alla nuoria sisälle rappuun. Henkilöt pääsivät asuntoon sisään, ja soppa oli valmis, Itä-Uudenmaan poliisi kertoo.

Viranomaisten oli tarkoitus kirjata paikalla olleiden henkilötiedot talteen rikosilmoitusta ja asian tutkintaa varten. Asuntoon menneet nuoret eivät kuitenkaan suostuneet avaamaan ovea, joten rutiinitehtävästä tuli odottamattoman suuri operaatio.

– Lopputulemana oli noin 2 tuntia kestänyt operaatio jossa asunnon ovea ei avattu ilman yleisavainta, poliisikoiraa ja kolmea poliisipartiota. Tällaiset ns. ei-henkilöt ovat poliisille tilanteita, joissa on syytä varautua muunkinlaiseen vastarintaan. Ei-henkilöksi heittäytyvän tulee tiedostaa riski joutua voimankäytön kohteeksi, poliisi muistuttaa.

Tällä kertaa tilanne ratkesi kahden tunnin odottelun jälkeen poliisikoiran rähinään, eikä voimakeinoja tarvittu. Asiallisesti hoidettuna tilanne olisi päättynyt kaikkien kannalta rauhallisemmin, eikä ylimääräisiä vaaratilanteita olisi tullut kuten nyt kävi.

– Ehkä koomisinta tilanteessa oli parvekkeelle 2 kerrokseen paennut henkilö, joka arpoi ilmeisesti pakoa noin 8 metrin korkeudesta. Joskus kannattaisi kovankin kännin läpi suodattaa asioita päissään ja ratkoa asioita sitä kautta, missä sattuu vähiten, poliisi kertoi.