Video nälkään kuolevasta jääkarhusta järkyttää miljoonia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ilmastonmuutos ja sen myötä nopeasti katoava jääpeite pohjoisessa ovat koitumassa jääkarhujen kohtaloksi, ja niiden pelätäänkin kuolevan sukupuuttoon sadan vuoden sisällä. Nyt Kanadan Baffininsaarella on kuvattu koskettava video, jossa kiteytyy jääkarhujen ikävä tilanne.

Valokuvaaja Paul Nicklen oli Sea Legacy -ryhmän kanssa kuvaamassa jääkarhuja Kanadan suurimmalla saarella, kun he huomasivat erittäin huonokuntoisen jääkarhun elävän elämänsä viimeisiä hetkiä. Vakavasta aliravitsemuksesta kärsivä eläin kykeni hädin tuskin kävelemään, ja käytännössä se oli enää kasa turkkia lähes pelkän luurangon päällä. Video on katsottu eri alustoilla jo miljoonia kertoja.

– Koko tiimi kyynelehti tunteikkaasti ikuistaessaan kuolevaa jääkarhua. Se oli sielunmurskaava tilanne, joka vainoaa minua edelleen, mutta tiedän, että meidän täytyy jakaa se rikkoaksemme apatian muurin. Tältä nälkäkuolema näyttää. Ei lihaksia, ei energiaa. Se on hidas ja kivulias kuolema, Paul Nicklen kirjoittaa videonsa yhteydessä.

My entire @Sea_Legacy team was pushing through their tears and emotions while documenting this dying polar bear. It’s a soul-crushing scene that still haunts me, but I know we need to share both the beautiful and the heartbreaking if we are going to break down the walls of apathy. This is what starvation looks like. The muscles atrophy. No energy. It’s a slow, painful death. When scientists say polar bears will be extinct in the next 100 years, I think of the global population of 25,000 bears dying in this manner. There is no band aid solution. There was no saving this individual bear. People think that we can put platforms in the ocean or we can feed the odd starving bear. The simple truth is this—if the Earth continues to warm, we will lose bears and entire polar ecosystems. This large male bear was not old, and he certainly died within hours or days of this moment. But there are solutions. We must reduce our carbon footprint, eat the right food, stop cutting down our forests, and begin putting the Earth—our home—first. Please join us at @sea_legacy as we search for and implement solutions for the oceans and the animals that rely on them—including us humans. Thank you your support in keeping my @sea_legacy team in the field. With @CristinaMittermeier #turningthetide with @Sea_Legacy #bethechange #nature #naturelovers This video is exclusively managed by Caters News. To license or use in a commercial player please contact info@catersnews.com or call +44 121 616 1100 / +1 646 380 1615”

A post shared by Paul Nicklen (@paulnicklen) on